Kursøkter lørdag
Lørdag går det an å bli med på to temakurs. Kursøktene går før lunsj, kl 9:15-12, og etter lunsj kl 13-16. Ingen av kursene krever spesielle forkunnskaper, samtidig som de vil gi erfarne ledere ny inspirasjon. Dette er menyen du har å velge fra:
Lek og lær i naturen
Vi leker og utforsker naturen som læringsarena! Du får prøve ut aktiviteter, bli tryggere på å lære bort - og får kjenne på hvordan nysgjerrighet, undring og lek åpner for læring.
Bålekspert 1.0
Det tar mer enn tre timer å bli ekspert på bål, men etter dette kurset vet du hvordan du kan få deg et kaffebål på tur uten at du har tatt med deg ved eller tennbrikett hjemmefra. Du vet også noe om brennverdien i ulike treslag, hva slags bål som passer til ulike formål, og om vedsanking og bålbrenning er forenelig med målet om sporfri ferdsel.
Psykisk førstehjelp
Førstehjelp er mer enn bandasjer. Vi samler oss rundt bålet med Jorid Tho og får råd og øvelse i å drive med psykisk førstehjelp.
Turmat fra hele verden
Turmat fra hele verden er et inkluderingsverktøy med hensikt å bygge bro mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur. Hvordan kan det å lage turmat sammen bidra til inkludering på tvers av kulturer? På dette kurset vil du få en innføring i enkelt utstyr til matlagingen og tips til hvordan du kan gjennomføre en turmat-aktivitet. Vi reflekterer også sammen rundt hvordan ulik matkultur kan brukes som en ressurs for inkludering, fellesskap og mestring. Vi lager noen enkle retter på bål og/eller primus. Les mer om satsingen på turmat.no
Ta vare på turutstyret
For å ha det godt på tur er det best at turutstyret funker. På denne økta får du tips og råd til vedlikehold og reparasjon av ulikt utstyr. Må teltet sys? Har teltstengene blitt igjen hjemme. Må primusen renses, liggeunderlaget lappes, kniven slipes eller turskoene impregneres? Ta gjerne med deg noe du skulle ha fikset.
Kanotur - uten uhell?
Vi skal på kanotur! Men hvordan får vi kanoen til å gå dit vi vil? Hva gjør vi hvis vi går på grunn eller faller uti? Vi leker oss til kanotrygghet, før vi padler inn over Syverudtjern og ser etter fugl og fisk.
Naturen som stillerom
Natur er også fravær av lyd, lys, mas og alt som omgir oss i hverdagen. Stillhet, ro og mørke er å finne på rødlista for truede naturopplevelser. På dette kurset går vi en tur på stien, søker skogens ro og lærer mer om hvordan vi på speidersk vis kan ta opp livets små og store spørsmål og utvikle vår tro.
Orientering
Går det an å lære bort orientering på en gøy måte? De som allerede har vært på kurs med Henning Bratland Carlsen fra Orienteringsforbundet er ikke i tvil! Dette kurset er en oppvisning i hvordan det går an å leke seg til kompetanse.
På tur med en økolog
Går det an å lære bort naturkjærlighet? Blir barn automatisk opptatt av å ta vare på naturen hvis de lærer mer om den? Dette er kurset der vi blir med en økolog på tur og lærer mer om vekster, insekter, spor og biotop - rett og slett stort og smått om det vi ser rundt oss.
Hjelp, vi glemte maten
Er det noe spiselig å finne på tur som vi kan tilberede og kose oss med, eller må vi dra like sultne hjem igjen?
Skarpt
Kniv, øks og sag – verktøy som må stelles, håndteres og respekteres. Dette kurset handler litt om vedlikehold, men mest om å lære bort. Skal vi lære bort uten at det ender med plaster? Og handler dette bare om teknikk, eller lærer vi speiderne også noe viktig om ansvar og tillit når de får holde i en kniv?
Pionering
Speiderkunsten over alle speiderkunster. Kanskje har du allerede surret mye, kanskje må du øve på kryss-, topp- og vinkelsurring før du blir med på denne økta. Vi skal bygge speiderkarusell - trygt, sikkert og morsomt!
Naturoppsyn
KFUK-KFUM-speiderne er med på utviklingen av mobilappen Naturoppsyn. Her kan folk på tur se hvor de er på kartet og lære om naturtyper, artsmangfold, skogbruk og mulige utbyggingsplaner i området der de befinner seg. Vi tester appen på nærtur i Siggerudskogen og ser om vi kan gjøre oss fortjent til merket Naturoppsynsmester.